Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Кіберполіція Дніпропетровщини викрила місцеву жительку у незаконному оформленні онлайн-кредитів на громадян
Опубліковано 09 серпня 2021 року о 14:28

Фігурантка, використовуючи методи соціальної інженерії, оформлювала онлайн-кредити на громадян у різних фінансових та мікрокредитних організаціях. Викрити шахрайську схему правоохоронцям вдалося у співпраці з Міністерством цифрової трансформації.

33-річна мешканка Кривого Рогу за допомогою комплексної соціальної інженерії незаконно отримувала доступи до фінансового мобільного номера, електронних скриньок та акаунтів у соціальних мережах громадян. У скомпрометованих облікових записах вона вишукувала необхідну інформацію для ідентифікації осіб та оформлення на них онлайн-кредитів, зокрема паспортні та інші дані.

В подальшому, підробивши паспортні дані та змінивши фінансові номери потерпілих на свій, фігурантка отримувала доступ до онлайн-банкінгу громадян. Це дозволило їй не лише «виводити» кредитні гроші, але й оформлювати нові кредити на потерпілих.

За попередніми даними, зловмисниця ошукала близько 40 потерпілих на понад 300 тисяч гривень. В рамках розслідування також був встановлений один випадок, коли фігурантка через підбір паролю отримала доступ до електронної скриньки потерпілої, де зберігалися копії документів та особисті фото. Надалі з використанням цих даних правопорушниця отримала доступ до онлайн-банкінгу, чим фактично скомпрометувала BankID та увійшла до мобільного застосунку “Дія”.

Також розкриття зазначеної схеми підтвердило неможливість отримання онлайн-кредиту з використанням цифрових документів у "Дії" без участі їхнього власника.

За місцем проживання фігурантки правоохоронці провели обшуки та вилучили мобільні телефони, комп’ютерну техніку, копії підроблених документів та SIM-картки, що використовувалися у протиправній діяльності. Фігурантку затримали в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України.

Жінці оголосили про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Підозрюваній загрожує до восьми років позбавлення волі.

Процесуальне керівництво здійснює Криворізька центральна окружна прокуратура.

Аби не постраждати від аналогічної схеми шахрайства, кіберполіція закликає громадян подбати про захист свого фінансового номера: заборонити віддалену заміну SIM-картки у мобільного оператора або перейти на контрактне обслуговування, використовувати двофакторну автентифікацію. Також нагадуємо, що не варто публікувати свій фінансовий номер на платформах оголошень та у соцмережах.

Департамент кіберполіції Національної поліції України
 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux