Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
На Дніпропетровщині слідчі викрили схему рейдерського захоплення державного нерухомого майна
Опубліковано 07 лютого 2019 року о 09:12

Підробивши документи на право власності складського приміщення, шахрай продав його. Слідчі довели вину зловмисника у заволодінні державним майном вартістю майже 5 млн. гривень.

У серпні 2018 року працівники обласного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій, прийшовши проводити інвентаризацію на одному із старих складських приміщень, що знаходилось на балансі управління, і виявили у ньому приватний цех по переробці відходів. Власник цеху пояснив, що приміщення тепер належить йому та пред’явив на підтвердження своїх слів відповідні документи.

Працівники управління виявили, що надані документи про право власності є діючими та справжніми, однак управління мало власні документи на це ж приміщення і вони були такими ж діючими та справжніми. Встановивши, що держава не продавала та не передавала жодним чином будь-кому зазначені приміщення, управління звернулось до правоохоронних органів із заявою про вчинення злочину.

Після дослідження обставин події слідчі відділу розслідування економічних злочинів відновили хронологію подій. У 2015 році 50-річний житель м. Дніпра дізнався про наявні у володінні обласного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій складські приміщення, які тривалий час не використовувались і ніким не відвідувались.

Шахрай виготовив серію підроблених рішень районного суду, на підставі яких зареєстрував у нотаріуса право власності на майно за собою. Далі зловмисник поміняв у складських приміщеннях замки і виставив майно на продаж. При цьому, щоб не привернути до себе увагу правоохоронців, зловмисник умисно додав у підроблених документах до адреси державних складів одну букву, хоча будь-якого майна за такою адресою не існувало.

Далі він знайшов покупців, показав їм нібито його склади, передав ключі від замків, продав їм згідно договору неіснуючі приміщення та виручив за продаж значну суму грошових коштів. Введені в оману покупці не розуміли, що фактично придбали «повітря» і почали використовувати належні державі складські приміщення для розміщення виробництва.

Наразі чоловіку повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 206-2, ч. 4 ст. 358, ч. 2, 4 ст. 190 Кримінального кодексу України та за рішенням слідчого судді поміщено до слідчого ізолятору. Йому вручено обвинувальний акт. Найближчим часом судом буде розпочато слухання справи та дослідження зібраних слідчими доказів.

Відділ комунікації поліції Дніпропетровської області за матеріалами слідчого управління


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux