Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Проблема булінгу сама не зникне, не ігноруйте перші її дзвіночки. Наслідки цькування можуть бути надто трагічними - Ганна Карпеченкова
Опубліковано 07 листопада 2018 року о 13:17

Проблема булінгу в дитячому середовищі набула особливої актуальності  в останній рік. І хоча на сьогодні в Україні не має жодного законодавчого акту, який би закріпив поняття булінгу на законодавчому рівні, поліцейські закликають не ігнорувати це явище.

Про причини, проблеми та заходи  протидії цькуванню в дитячих колективах говорили поліцейські та психологи 7 листопада під час прес-конференції в Головному управлінні Нацполіції в Дніпропетровській області.

«Хоча законодавчо в Україні поняття булінгу ніяк ще не закріплено, ігнорувати це явище ми не можемо. Саме серед  10-12-річних дітей якраз спостерігається психологічне насилля по відношенню один до одного. Фізичне нанесення болю фіксується значно рідше і трактувати його як булінг не варто», - говорить начальник відділу ювенальної превенції управління превентивної діяльності Ганна Карпеченкова.

За словами психологів, в основі булінгу виділяють три основні причини - це елемент становлення підлітків за принципом «свій-чужий», сім’я, в якій дитина сама може бути об’єктом насилля та ганебна поведінка педагогів, які можуть допускати образливі слова по відношенню до деяких вихованців.

«Так як булінг - це не проблема одної особи, а саме психологічний стан в дитячому колективі, - говорить поліцейська, - то без допомоги дорослих її ніяк не вирішити».

«Ми працюємо з дітьми в шкільних колективах, пояснюємо, що факти цькування не можна замовчувати. Та зараз я б хотіла звернутися до батьків – не ігноруйте дитячі проблеми. Дитину слід почути, бо наслідки цькування можуть бути надто трагічні аж до самогубства», - наголосила начальник відділу ювенальної превенції.

З початку року правоохоронцями області виявлено 79 фактів вчинення дрібного хуліганства серед неповнолітніх. Наразі вони підпадають під відповідальність за 173 статтею кодексу України про адміністративні правопорушення.

«2 жовтня 2018 року Верховною Радою України було схвалено Законопроект, який вводить поняття «булінг» та передбачає неприпустимість його вчинення. Це дозволить вживать поліції дієві заходи, так як завдяки появі в КУПАП нової статті 173-4 буде передбачена відповідальність за булінг» - наголосила поліцейська.

За словами Ганни Карпеченкової, в цьому році по області зафіксовано  сім фактів нанесення легких тілесних ушкоджень дитиною іншій дитині, відповідальність за що передбачено ст. 125 Кримінального кодексу України. Окрім цього за фактом, що трапився у Новокодацькому районі Дніпра, відкрито кримінальне провадження за ст.126 (Побої і мордування). Наразі триває досудове розслідування.

 Відділ комунікації поліції Дніпропетровської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux