Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Нацполіція розпочала понад 26,4 тисячі кримінальних проваджень за фактами вчинення російськими окупантами воєнних злочинів - Олексій Сергєєв
Опубліковано 04 серпня 2022 року о 17:09

Про це сьогодні, 4 серпня, під час брифінгу повідомив начальник Департаменту організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування Національної поліції України Олексій Сергєєв. 

За його словами, ворог продовжує тактику хаотичних обстрілів території України. Відтак лише за вчора поліція зафіксувала обстріли 34 населених пунктів, унаслідок яких шість цивільних осіб загинули та 38 – отримали поранення.

«Декілька годин тому у результаті артилерійського обстрілу  м. Торецьк, що на Донеччині, попередньо загинуло 8 осіб: сім цивільних та один працівник поліції – оперуповноважена кримінальної поліції Бахмутського відділу поліції. Також четверо громадян поранено, з яких – три дитини. Пошкоджено багатоповерховий будинок, церкву та зупинку громадського транспорту», - повідомив керівник ДОАЗОР.

Спікер зазначив, що Нацполіція забезпечує детальне документування усіх воєнних злочинів рф. Наразі слідчі відомства вже розпочали понад 26,4 тис. кримінальних проваджень за фактами вчинення окупантами на території України злочинів.

Найбільше – 18,5  тис. кримінальних проваджень – розпочаті за фактами порушення законів та звичаїв війни (стаття 438 Кримінального кодексу України),   6,5 тис. – за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ст. 110 Кримінального кодексу України). Ще понад тисяча кримінальних проваджень розпочаті за фактами колабораційної діяльності  (ст. 111-1 КК України).

Олексій Сергєєв зауважив, що в умовах воєнного протистояння особливого значення набуває робота з протидії незаконному обігу зброї.

«З початку року поліцією викрито понад 3 тисячі фактів незаконного поводження зі зброєю. У середньому щодоби реєструється близько 14 таких кримінальних правопорушень. З незаконного обігу вилучено понад тисячу одиниць вогнепальної зброї», - зазначив начальник підрозділу Національної поліції.

Олексій Сергєєв  додав, що Нацполіція бере активну участь у виявленні та затриманні членів ДРГ та колаборантів.  Так, починаючи з 24 лютого, на території держави затримано більше 1,6 тис.  осіб, причетних до диверсійно-розвідувальної діяльності, з яких 1,2 тис. – передано до СБУ. 

Крім того, правоохоронці продовжують евакуацію населення з територій бойових дій. Лише впродовж останніх двох тижнів за безпосередньої участі працівників поліції евакуйовано понад 15 тисяч осіб.

Водночас поліцейські вибухотехніки продовжують обстеження території, де розміщувалися позиції ворога та відбувалися бойові зіткнення. Підрозділами вибухотехнічної служби поліції здійснено понад 11,6 тис. виїздів, оглянуто 7,6 тис. гектарів території. Поліцейські виявили та вилучили понад 103,1 тис. вибухонебезпечних предметів, а також знищили понад 26,1 тис. таких предметів.

«Усе це вкотре підтверджує той беззаперечний факт, що росія цілеспрямовано вчиняє терористичні акти проти населення України та, безумовно, є державою-терористом», - наголосив Олексій Сергєєв.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Нацполіція фіксує ріст злочинності на тимчасово окупованих територіях.

Управління комунікації

Національної поліції України

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux