Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Альона Матвєєва розповіла про міжнародну допомогу Україні в сфері гуманітарного розмінування
Опубліковано 06 вересня 2022 року о 18:13

Питання вступу до Механізму цивільного захисту ЄС завжди було пріоритетом для України. 5 вересня МВС та ДСНС України підписали згоду з європейськими партнерами щодо сприяння Україні у приєднанні до Механізму цивільного захисту ЄС. Про це заявила речниця МВС України Альона Матвєєва. 

«Наші країни-партнери офіційно підтримали Україну на шляху до вступу до Механізму цивільного захисту ЄС, який на сьогодні надає найпотужнішу міжнародну, скоординовану, оперативну допомогу у надзвичайних ситуаціях. Механізм цивільного захисту ЄС об’єднує усі служби надзвичайних ситуацій ЄС. 5 вересня за участі керівництва Державної пожежної служби Республіка Польща, Естонської Ради Порятунку, Державної пожежно-рятувальної служби Латвійської Республіки, Державного пожежно-рятувального департаменту Міністерства внутрішніх справ Литовської Республіки, а також МВС та ДСНС України було підписано згоду щодо сприяння Україні у приєднанні до Механізму цивільного захисту ЄС», - сказала Альона Матвєєва.

За її словами, Механізму цивільного захисту ЄС за всю історію свого існування не стикався з такими масштабними гуманітарними викликами, як наразі в Україні. Але Механізму цивільного захисту ЄС продовжує надавати допомогу, залучаючи всі 27 країн ЄС, а також залучаються Туреччина, Норвегія і Північна Македонія. 

«Враховуючи щоденну, тривалу боротьбу українського народу проти російських окупантів наші рятувальники отримали нові навички виконання своїх обов’язків під час війни. Ми наразі готові ділитися цими навичками, досвідом роботи в умовах бойових дій для посилення системи  Механізму цивільного захисту ЄС», - зазначила речниця МВС. 

Альона Матвєєва наголосила, що коли мова йде про розмінування, ми говоримо не лише про населені пункти, ми також говоримо про водойми, Азовське та Чорне море. 

«Вся ця площа потребує розмінування протягом близько 5-7 років, це повне розмінування. Але підрозділи ДСНС орієнтовані на первинне оперативне розмінування – коли на деокупованих територіях починають розміновуватися дороги, під’їзди до населених пунктів. Ми розраховуємо, первинне розмінування буде завершено на деокупованих територіях продовж року. Коли проведено первинне розмінування, далі йде розмінування лісосмуг, водойм, полів, лісів», - сказала вона.

За словами речниці МВС, щоб пришвидшити розмінування, нові і вже працюючі піротехніки для підвищення кваліфікації проходять тренінги та навчальні курси. 

«Один з них - зі знешкодження саморобних вибухонебезпечних предметів Центру рятувальних служб Естонії, були проведенні курси з навчання по проєктах «Міжнародна технічна допомога ОБСЄ», а також «Розвиток потенціалу протимінної діяльності», та ряд тренінгів і навчань з іноземними партнерами. Міжрегіональний центр гуманітарної допомоги підписав меморандум у сфері протимінної діяльності з Женевським центром гуманітарного розмінування, а також з Хорватським центром протимінної діяльності», - сказала Альона Матвєєва.

Департамент комунікації МВС України

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux