Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Катерина Павліченко: Загалом уже задокументовано 310 фактів сексуального насильства, вчиненого в умовах війни
Опубліковано 09 серпня 2024 року о 12:10

Про розслідування сексуальних злочинів росіян, вчинених щодо мирних українців, заступниця Міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко розповіла в інтерв’ю виданню «Укрінформ».

«Сексуальні злочини в умовах війни – це ганебні злочини, які вчиняють військовослужбовці РФ на території України. І водночас це – латентні злочини, які важко виявляти і розслідувати, оскільки, незважаючи на те, що вони не мають строку давності (бо це воєнні злочини), люди, які це пережили, не хочуть згадувати, говорити і повідомляти про це», - заявила Катерина Павліченко.

Вона зауважила, що відповідно до статистики, якою сьогодні оперує Офіс генпрокурора, загалом уже задокументовано 310 фактів сексуального насильства, вчиненого в умовах війни. Більшість із осіб, щодо яких це було вчинено, – це жінки, їх майже 200. Інші – це 113 чоловіків, і також є неповнолітні – 15 осіб.

Під цю загальну статистику підпадає не тільки факт зґвалтування, а також примусове оголення і погрози зґвалтуванням. Всі ці злочини кваліфікуються саме як сексуальне насильство, вчинене в умовах війни.

Сексуальні злочини було вчинено в областях, що були під окупацією. Більшість  з них в Херсонській області, на другому місці перебуває Київська область, на третьому – Донецька, потім – Харківська, Запорізька, Чернігівська.

Катерина Павліченко зазначила, що більшість цих зафіксованих злочинів задокументували саме підрозділи Національної поліції:

«Після того, як відбулося звільнення територій із-під окупації, у Нацполіції створили спеціалізовані групи, що виїжджали й документували саме такі воєнні злочини, як сексуальне насильство, вчинене в умовах війни. Ці спецгрупи вже об’їхали майже 700 населених пунктів, опитали більше ніж 20 тисяч цивільних громадян, і саме завдяки їхній роботі були зафіксовані ті сексуальні злочини РФ, які тепер розслідують правоохоронці».

Катерина Павліченко додала, що на сьогодні ці групи вже не так часто виїжджають на документування, а тільки за тими кримінальними провадженнями, які раніше вже було відкрито, якщо це потребує додаткового збору інформації або показів свідків.

«Коли будуть звільнені інші території нашої держави, тоді туди так само скерують відповідні підрозділи поліції для документування саме цього виду злочину»,- сказала заступниця Міністра МВС.

Також Катерина Павліченко зазначила, що відповідно до інформації Офісу генпрокурора на сьогодні розкрито 87 фактів сексуального насильства, вчиненого в умовах війни.

«Повідомлено про підозру стосовно цього 48 військовослужбовцям РФ і скеровано до суду 21 обвинувальний акт щодо 30 осіб. І 5 осіб уже засуджено до покарання у вигляді позбавлення волі.  Інші факти, інші кримінальні справи поки що перебувають на тій чи іншій стадії досудового розслідування і скерування до суду», - розповіла заступниця Міністра.

Повне інтерв’ю читайте за посиланням.

Департамент комунікації МВС України



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux