Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
МВС працює над цифровим проєктом «Безпечна країна», відбулося громадське обговорення - Ігор Бондаренко
Опубліковано 10 грудня 2021 року о 11:57

Завершилось громадське обговорення законодавчих змін, які необхідно прийняти для запуску цифрового проєкту «Безпечна країна».

"Проєкт передбачатиме побудову багаторівневої системи управління безпекою України, підвищення загального рівня громадської безпеки, правопорядку і безпеки середовища проживання та взаємодії міжвідомчих сил і служб", - зазначив заступник міністра внутрішніх справ України Ігор Бондаренко.

Він повідомив, що МВС уже розроблено проєкт закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо систем моніторингу стану безпеки». Його було створено саме для  вирішення перелічених завдань. Прийняття цього акта дасть змогу на законодавчому рівні закріпити впровадження комплексних систем моніторингу стану безпеки  та налагодити взаємодію сил безпеки та органів місцевого самоврядування.

Система моніторингу дозволить слідкувати за безпекою не лише на автошляхах, у громадських місцях, в урбаністичному публічному просторі, але й на об’єктах соціальної інфраструктури, зокрема, у закладах освіти. Якщо, наприклад, зловмисник проникне на територію школи, то технічні засоби системи зможуть розпізнати його обличчя та провести зіставлення з базою.  Так, аналітика розпізнавання облич виявляє потенційно небезпечну особу або особу у розшуку і надсилає інформацію до центральної платформи. Оператор отримує і перевіряє інформацію. Платформа автоматично надсилає сповіщення охороні та поліції. Співробітник поліції оперативно переглядає інформацію з камер, повідомляє охорону школи і передає інформацію до патрульної поліції. Охоронець та патрульна служба отримують вичерпну інформацію про інцидент на мобільному пристрої. Після отримання виклику патрульна служба підтверджує свій статус, виїжджає на місце та приймає подальші рішення.

Також система здатна розпізнавати автомобільні номери понад 70 країн світу та порівнювати їх з наявними базами. При виявленні авто в розшуку, платформа повідомляє оператора, який підтверджує дані та передає поліції.

Це не повний перелік спроможностей комплексу, адже «Безпечна країна» здатна моніторити якість повітря завдяки роботі мережі автоматичних датчиків з контролю якості атмосферного повітря. Датчики системи можуть відстежувати концентрацію в повітрі таких речовин, як  діоксид азоту,  оксид азоту,  діоксид сірки,  оксид вуглецю,  бензол, метилмеркаптан,  важкі метали,  формальдегіди. Якщо від датчика надійде сигнал про перевищення одного з параметрів, то система сповістить про це оператора ситуаційного центру.   

Планується, що робота комплексу «Безпечна країна» позитивно вплине на стан попередження, виявлення та припинення правопорушень, сприятиме запобіганню та оперативному реагуванню на надзвичайні події, посилить ефективність роботи сил безпеки відпрацювання реальних і потенційних загроз життю і здоров’ю громадян та їх власності.

Що саме має змінитися після прийняття законопроєкту:

- підвищиться рівень особистої і громадської безпеки жителів і гостей країни;
- покращиться безпека дорожнього руху;
- зросте ефективність діяльності служб правопорядку усіх рівнів;
- знизиться рівень загроз проведення терористичних актів;
- буде проводитись постійний моніторинг стану навколишнього середовища;
- розпочнеться централізований збір інформації через єдине інформаційне середовище на рівні країни.

Уже найближчим часом законопроєкт щодо впровадження систем моніторингу стану безпеки надійде від МВС на розгляд Уряду, а згодом потрапить до стін парламенту.

Департамент комунікації МВС України

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux