Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
«Ми навчилися документувати злочини ворога. Але цей досвід дістався страшною ціною»: слідчий Нікопольщини Олександр Сторчеус
Опубліковано 24 травня 2024 року о 08:02

Нікополь та його мешканці живуть практично та лінії фронту. російські військові обстрілюють місто, руйнуючи цивільну інфраструктуру та мирні оселі. Правоохоронці є надійною опорою таких незламних український міст та сіл.

Шість років тому Олександр присягнув на вірність українському народові. Відтоді не зрадив жодному слову і робить усе для того, щоб світ дізнався якомога більше про злочини агресора.


«Практичного стажу в мене понад два роки. Та він виявився особливим. Так сталося, що за місяць до повномасштабного вторгнення ворога на територію України мене направили на стажування до Нікопольського управління поліції», розповідає правоохоронець. Шлях Олександра в правоохоронних органах розпочався саме під час повномасштабного вторгнення. Свої обов’язки практично почав виконувати тоді, коли росія пішла на Україну війною. 


Перший обстріл Нікопольщини був у липні 2022 року. Тоді й почалася практика Олександра. Основним завданням  слідчого в роботі на місцях атаки є документування воєнних злочинів агресора, щоб усі матеріали про обстріли, руйнування, жертви були скеровані як доказова база до міжнародного суду. 


Раніше ворог обстрілював територію Нікополя з реактивних систем залпового вогню «Град» та іншої артилерії. У нікопольських поліцейських існувало своєрідне правило «десяти секунд» - чуєш, так званий,  вихід і маєш десять секунд, щоб зреагувати й сховатися. Зараз ситуація інша. 

Наразі атаки стали підлішими та цинічнішими: випускають дрони та снаряди в той час, коли люди йдуть на роботу. Все це летить на звичайних мешканців. Наче для ворога це розвага».

Під час роботи співробітники Нікопольського районного управління поліції неодноразово потрапляли під обстріл. Траплялося, що снаряд падав поруч. І якби не своєчасна реакція, наслідки були б трагічними. 

«Під прицілом ворога все частіше опиняються мирні мешканці Нікополя. Люди втрачають частини тіла, помирають. Грубо, страшно, жорстоко, але це - реалії війни, в яких живе Нікополь кожного дня», - говорить офіцер поліції. Правоохоронці Нікопольщини розуміють, що кожен виклик може бути останнім. 

Сьогодні Олександра мотивує віра в перемогу та вдячність жителів міста. Але найбільше надають сил думки про тих, хто стоїть на нулі, в окопах, йдуть у бій. Завдяки цим хлопцям та дівчатам у багатьох є можливість спілкуватися, повертатися додому до своїх рідних та просто ходити вулицями рідного міста.

Детальніше про специфіку роботи, життєвий шлях та особисту мотивацію нікопольського слідчого дізнавались журналісти видання "Вісті Придніпров'я". 


🔗Посилання на публікацію: https://bit.ly/4dQeP29

#поліція_на_війні

Відділ комунікації поліції Дніпропетровської області за матеріалами Нікопольського РУП


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux