Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Ошукали латвійців на три млн грн та працювали на «вора в законі»: на Дніпропетровщині судитимуть 11 учасників злочинної організації
Опубліковано 19 березня 2024 року о 10:48

Шахраї дзвонили громадянам від імені працівників іноземних банків, випитували конфіденційну інформацію, а потім переводили кошти через так звані «дропи» на рахунки афілійованих осіб. Заходи з нейтралізації злочинної організації проводилися у кілька етапів на території України та Латвії.

Як встановили оперативники Управління стратегічних розслідувань у Дніпропетровській області та слідчі слідчого управління обласної поліції, злочинна організація шахраїв діяла під «дахом» «вора в законі». Її учасники налагодили роботу розгалуженої мережі шахрайських сall-центрів на території м. Кам’янське, штат яких налічував понад 60 осіб. Операторів ретельно відбирали, інструктували та надавали «клієнтські бази», які за попередніми даними скуповували в DarkNet.

Працівники сall-центрів, серед яких і неповнолітні, дзвонили громадянам від імені співробітників служби безпеки іноземних банків чи поліції. Під приводом запобігання шахрайських дій, які нібито відбуваються з їхніми картковими рахунками, вони випитували конфіденційну інформацію громадян. Надалі переводили кошти через «дропів» на карткові рахунки афілійованим особам.

Заходи з нейтралізації злочинної організації проводилися у два етапи на території України та Латвії. У Латвії іноземні колеги затримали осіб, які забезпечували виведення грошових коштів потерпілих на підконтрольні організаторам злочинної організації банківські рахунки.

Наразі досудове розслідування стосовно 11 учасників злочинної організації завершено. В ході слідства були зібрані докази їхньої причетності до заволодіння коштами громадян Латвії майже на 3 млн грн.

Обвинувальний акт скеровано до суду. Дії фігурантів кваліфіковані за кількома статтями Кримінального кодексу України:

- ч. 1 та 2 ст. 255 (створення та участь у злочинній організації),

- ч. 4 ст. 28, ч. 4 ст. 190 (шахрайство),

- ч. 1 ст. 263 (незаконного поводження зі зброєю),

- ч. 1 ст. 304 (Втягнення неповнолітніх у протиправну діяльність).

Заходи з викриття протиправної діяльності проводились спільно зі співробітниками Генеральної прокуратури Латвійської Республіки, Департаментом боротьби з кіберзлочинністю Центрального управління кримінальної поліції Державної поліції за підтримки Європолу та Євроюсту та за процесуального керівництва Дніпропетровської обласної прокуратури.

Як повідомлялось раніше,  нацполіція спільно з латвійськими колегами викрила організаторів міжнародної шахрайської схеми з місячним оборотом 5 млн грн.


Департамент стратегічних розслідувань

Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux